Skip to content

Klimaatsysteem en koudwatersysteem reinigen

Klimaatsysteem en koudwatersysteem reinigen

Waarom uw klimaatsysteem of koudwatersysteem reinigen?

De juiste temperatuur in uw huis, utiliteitsgebouw of industrieel gebouw is van levensbelang. Een veel gebruikt systeem om de temperatuur te regelen is  een klimaatsysteem zoals cv of warmtepomp of een koudwatersysteem. Via leidingen brengen zij warme of koude vloeistof naar de ruimtes. Hierdoor kan de binnentemperatuur goed gereguleerd worden. Tijdig uw klimaat- of koudwatersysteem reinigen voorkomt storingen en zorgt ervoor dat het rendement optimaal blijft.

Gevolgen van vervuiling van uw klimaatsysteem

De leidingen van een klimaatsysteem raken gemakkelijk vervuild. Dit gebeurt onder andere doordat zuurstof de leidingen binnendringt en voor roest afzetting zorgt. Ook brengt het rond stromende water deeltjes zoals kalk en magnetiet met zich mee, die zich eveneens aan de leidingen hechten. Deze afzettingen zorgen ervoor dat de inwendige diameter van de leidingen kleiner wordt. Door deze kleinere diameter is er minder warmteafgifte, waardoor ruimtes moeilijker op de gewenste temperatuur komen. Dit heeft een verlaagd rendement en een hogere rekening als gevolg. Daarnaast moet de circulatiepomp harder werken om al het water te verplaatsen. Het gevolg hiervan is dat de circulatiepomp sneller slijt, maar ook de kleppen en warmte- en platenwisselaars raken als gevolg van het slib verstop en defect. Wanneer specialisten van Abalco® een klimaatsysteem reinigen, wordt het slib verwijderd.

Inspectie van de warmtepomp

Om de optimale werking van een warmtepomp te behouden, wordt jaarlijkse inspectie van het gehele klimaatsysteem aangeraden. Dit omvat ten eerste visuele controle van leidingen, bedrading en losse onderdelen zoals compressor, pompen en isolatiemateriaal. Ook wordt het stroomverbruik per fase gemeten, een verhoogd verbruik duidt vaak op slijtage van onderdelen. Daarna wordt de functionaliteit van het systeem getest. Werkt de verwarming en koeling, draaien de pompen juist en werken de kleppen goed? Ook controle van het warmtepomp menu hoort hierbij. Klopt de temperatuur die wordt weergegeven door de temperatuursensoren en zijn de instellingen correct? Zodra inspecteurs hier fouten ontdekken, kunnen zij dit direct repareren, zodat de werking van de warmtepomp optimaal blijft.

Spoelen van het cv- en koudwatersysteem

Zodra u merkt dat uw cv- en koudwatersysteem niet goed meer verwarmt, uw energieverbruik omhoog gaat en u regelmatig last heeft van storingen, is het tijd voor een grondige reiniging van uw systeem. Een cv- en koudwatersysteem reinigen gebeurt door middel van spoelen. Met behulp van een spoelpomp worden de leidingen gespoeld, waardoor deeltjes zich en uw installatie weer optimaal functioneert. Het spoelen kan zowel preventief (periodiek onderhoud) als oplossingsgericht ingezet worden. Spoelen met enkel water werkt niet. Kleine luchtbelletjes die in het water aanwezig zijn, hechten zich vast aan de leidingen. Hierdoor wordt het probleem juist verergerd. Het is dan ook van belang de juiste reinigingsmiddelen te gebruiken tijdens het spoelen.

Klimaatsysteem en koudwatersysteem reinigen door Abalco®

Zodra het tijd is voor inspectie of reiniging van uw klimaatsysteem, komen de specialisten van Abalco® graag langs om uw installatie te controleren of te spoelen. Wilt u als beheerder of eindgebruiker verzekerd zijn van een optimaal werkende installatie? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Graag bespreken we met u de mogelijkheden met betrekking tot reiniging en onderhoud van uw systemen. Samen met u stellen we een controle- en onderhoudsplan op. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale warmteafgifte en een energiebesparing van 15-20% ten opzichte van een vervuild systeem.

Beschikbaar voor:

    Geen gerelateerde items
Scroll To Top