nl
  • Nederlands Nederlands
  • English English
  • Español Español
  • Français Français
  • Deutsch Deutsch
  • Italiano Italiano
  • Estonian Estonian
  • Polski Polski
  • Русский Русский
  • Svenska Svenska
+31 (0)183 678 664
Gepubliceerd op: 29 augustus 2024

Lees over de historie van Abalco

Twintig jaar geleden maakte Job Verschoor vanuit een Dussense caravan een sprong in het diepe. Met succes. Dankzij Job’s ondernemersgeest, aangeboren handigheid en lef is Abalco uitgegroeid tot een toonaangevende reinigingsspecialist van koel- en warmtetechnische installaties. In binnen- en buitenland.

Van stacaravan naar internationale handel

Misschien komt de werklust wel uit de achtergrond van de familie, bedenkt Job Verschoor aan het einde van en rondleiding over het bedriffsterrein aan de Werkendamse Leemansstraat. Het boerenbestaan, dat ging in het verleden tenslotte ook niet samen met een korte werkweek. Opa was boer en voor vader Verschoor was dezelfde toekomst voorzien. Die besloot in plaats daarvan echter een eigen bedrijf te beginnen: Ventho, voor reparatie en onderhoud van oliegestookte CV-ketels.

Al vroeg bleek dat Verschoor senior de ondernemersgenen had overgedragen op zoon Job. “Zo lang als ik me kan herinneren, vanaf een jaar of zes, zeven denk ik, hielp ik mijn vader met allerlei klusjes in en rond de zaak. En ik fokte al vroeg konijnen. Die verkocht ik voor de Kerstdagen voor 25 gulden.”

Op de middelbare school werd hij definitief meer ondernemer dan scholier. Hij was geen slechte leerling in aanleg, maar havo-atheneum bleek niet aan hem besteed. “Ik liep alleen maar te hobby’en. Daardoor haalde ik alleen maar enen en tweeën”, zo kijkt hij terug. “Ik bleef zitten in de eerste klas en in het tweede jaar was het precies hetzelfde. Ik ben daarom naar de lts gegaan, waar ik in de tweede klas mocht beginnen. Dat was meer mijn ding. Ik leerde elektrotechniek en daarvoor slaagde ik met vlag en wimpel.”

Job Verschoor van de Abalco Group
Groot geworden door boerenslimheid

Colahandel

En hij verdiende er een aardige boterham. “Iedere ochtend fietste ik eerst naar Wijk en Aalburg. Daar kocht ik twee treeën met blikjes cola. Dat kostte tien cent per blikje en op school verkocht ik ze voor een gulden. Nog altijd goedkoper dan uit de automaat, dus ik verkocht ze iedere dag alemaal. Achtenveertig blikjes per dag. Meer kreeg ik er niet me op de fiets. Zelfs als ik en dag geen les had, ging ik naar school, haha! Was toch 250 gulden in de week”.

“Op mijn dertiende of veertiende haalde ik de krant, omdat ik en valutarekening had geopend bij de Rabobank. Ik was de jongste belegger in het Land van Heusden en Altena. Ik kocht tienduizend dolar en en jaar later was dat twintigduizend dolar waard.” Hij had ouder wetse boerenslimheid en was handig. Een fijne combinatie. “Later kocht ik een oude tractor. Die knapte ik op en verkocht ik weer. Dat bracht 2500 gulden op. Of 3500 gulden, ik weet het niet eens precies meer.”

Kaashandel

Na de lts was hij definitief uitgekeken op school. Hij begon nog aan het mts-vervolg in Den Bosch, maar toen er te veel studiewerk aan te pas kwam, liep de opleiding spaak. “Via mijn vader kwam ik in Veen terecht bij de kaashandel van de gebroeders Van Loon. Daar ben ik gaan werken. Ik werd eerst marktkoopman. Vanaf mijn achttiende heb ik alle rijbewijzen gehaald, behalve het motorrijbewijs. Toen ben ik de groothandels gaan bevoorraden. Ik werkte tachtig, negentig, honderd uur in de week, maar het verdiende goed.”

Twintig jaar geleden richtte Job Verschoor, nog altijd maar een jonge twintiger toen, Abalco op. Specialist in reiniging van lucht, koel- en warmtetechnische installaties. Er lag nauwelijks een uitgedacht plan voor op tafel. Het klinkt haast onvoorstelbaar voor wie het bedrijf nu ziet, maar het is zo: “Ik wist er niks van”, bekent Verschoor. “Maar ik was wel handig. Ik ben het gewoon gaan doen. Jan Mud was met de vut. Die hielp me. Ik deed twee klussen per dag en hij reed, zodat ik tussendoor kon slapen. Jan werkt hier nog steeds. Hij is tachtig geweest.” Abalco Cleaning Service begon vanuit een caravan bij het bedrijf van zijn vader, aan de Oude Kerkstraat in Dussen (zie foto). Maar de zaak groeide snel. Hij nam mensen in dienst, had opslag nodig voor materialen. Na twee verhuizingen binnen Dussen vestigde Verschoor zich vijftien jaar geleden aan de Bruine Kilhaven, waar hij nog altijd doorlopend uitbreidt.

Job Verschoor in de stacaravan waar hij Abalco begon.

Abalco Group

Abalco Cleaning Service werd eerst omgedoopt tot Abalco Service. Inmiddels bestaat de Abalco Group uit de bedrijfsonderdelen Service, Support en Products. Service blijft de basis: het chemisch en technische reinigen, renoveren en conserveren van lucht-, koel- en warmtetechnische installaties. Abalco Products is de bedrijfstak die reinigingsproducten, materialen en beschermingsmiddelen verkoopt en Abalco Technical Support is de laatste toevoeging. “Voor beheer, reparatie en onderhoud van de installaties”, legt Verschoor uit. “Dat maakte het plaatje compleet. Wij zijn het enige bedrijf in Nederland dat één aanspreekpunt biedt voor de hele installatie. In de food- en utiliteitssector is de Abalco Group de grootste partij. Alle A-bedrijven zijn klant van ons.”

Het geheim van de smid? “Ik denk dat we grootgeworden zijn door dicht bij de klant te blijven. Vorige week werden we gebeld voor een calamiteit. Maar iedereen was op pad. Dan trek ik zelf mijn overall en werkschoenen aan. ’s Avonds ernaartoe en s’ ochtends was het probleem opgelost. Ze waren blij met de snelle service en vroegen een telefoonnummer voor het geval er nog eens iets aan de hand was, dus ik gaf mijn kaartje. Daar staat natuurlijk op dat ik directeur ben. Dat vonden ze geweldig, dat ik de moeite nam om zelf te komen. Maar waarom niet? Het werk moet gewoon worden gedaan, vind ik. Dat bedrijf is wel vaste klant geworden.”

Onvermoeibaar

In de eerste tien Abalco-jaren reed Job Verschoor in weekends als extraatje nog als chauffeur van een touringcar heen en weer tussen Nederland en Spanje. Onvermoeibaarheid lijkt de voornaamste sleutel tot zijn zakelijke successen te zijn geweest. En het is niet veranderd, ook niet als vader in een gezin met drie kinderen. En verder? Het leven naast het werk? Hij moet er even over nadenken, en haalt dan de telefoon tevoorschijn. “Ik zit in een videoclip”, zegt hij. “Met mijn accordeon.” Het bewijs is onmiskenbaar. In een clip van zijn Almkerkse vriend Kees Verlee, oftewel entertainer Johnny Gold, komt Verschoor als instrumentalist het beeld in gereden. En ook in een Hollandse versie van You’ll Never Walk Alone door Johnny Gold en Lee Towers heeft de succesvolle ondernemer een rol.

Maar Abalco is zijn grootste hobby. “Mijn werk is mijn lust en mijn leven. Ik heb een paar keer de kans gehad mijn bedrijf goed te verkopen. Maar wat moet ik dan doen? Als ik in het buitenland moet zijn probeer ik het zo te regelen dat ik ook tijd heb om nog wat te zien van het land. Maar lange vakanties heb ik nooit gehad. Als mijn vrouw en kinderen drie weken weg gaan ga ik een lang weekend mee en dan kom ik weer terug. Ik kan nu eenmaal niet stil zitten. kI heb dit vanuit niets opgebouwd, en ik denk dat ik ermee doorga tot ik er niet meer ben.”