Skip to content

Beunkoelers

Beun

De beun (of bun) is een ruimte in een schip die in direct contact staat met het buitenwater. In vissersschepen wordt de beun vaak gebruikt om de gevangen vis in leven te houden. In andere schepen wordt het buitenwater in de beun gebruikt als koelmiddel. De leidingen met het koelwater van de motor lopen door de beun. Op deze manier staat het koelwater zijn warmte af aan het buitenwater. Een beunkoeler is dus een speciale warmtewisselaar die veel gebruikt wordt in de zeevaart. Door het directe contact met het buitenwater, is er echter een reële kans op vervuiling. Dit kan in de vorm van biologische aanslag van algen of zeepokken, maar ook door ronddrijvend vuil in de zee of oceaan. Door deze aanslag is er een verminderde warmteafgifte. Het rendement van de beunkoeler gaat daardoor omlaag, maar ook de efficiëntie van de scheepsmotor neemt af.

Reinigen beunkoelers

Voor het behoud van een hoog rendement en het voorkomen van storingen is periodiek onderhoud van de beunkoeler van belang. Tijdig periodiek onderhoud zorgt er ook voor dat de levensduur van de koeler toeneemt. Tijdens dit onderzoek wordt aanslag verwijderd en worden de leidingen gecontroleerd op lekkage. Ook is het mogelijk om de leidingen te coaten, waardoor er minder aangroei van algen en zeepokken is. Zie hieronder het resultaat van een vervuilde beunkoeler vóór reiniging en de schone beunkoeler na reiniging.

 

      

Periodiek onderhoud beunkoelers door Abalco®

Abalco® heeft ruime ervaring met het reinigen van beunkoelers. Wilt u als beheerder of eindgebruiker verzekerd zijn van een optimaal werking van uw koeler? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Graag bespreken we met u de mogelijkheden met betrekking tot reiniging en onderhoud. In overleg met u stellen we een controle- en onderhoudsplan op. Hierdoor bent u verzekerd van een optimaal rendement van uw beunkoeler en een hoge(re) efficiëntie van uw schip.

Scroll To Top