Skip to content

Condensors / Drycoolers

Condensors en drycoolers

Condensors en drycoolers zijn een specifiek type warmtewisselaars waarbij een faseovergang plaats vindt van een vloeibare naar gasvormige toestand. Dit wordt onder andere gebruikt voor koelkasten, airconditioning of elektriciteitscentrales. Een condensor kan op allemaal verschillende manier voorkomen, maar in de simpelste vorm is het een lange buis. Door deze buis stroomt een gas dat condenseert naar de vloeistofvorm. De ontstane vloeistof wordt aan het einde van de buis opgevangen. De warmte die vrijkomt bij de faseovergang, wordt via de wand van de buis afgegeven aan de omgeving. In een drycooler wordt omgevingslucht gebruikt om een vloeistof te koelen. Met behulp van ventilatoren wordt de koude omgevingslucht rond geblazen, waarna in lamellenblokken de vloeistof wordt gekoeld. Een drycooler wordt als alternatief gezien voor een traditionele koeltoren en komt in Nederland in aanmerking voor de regeling energie-investeringsaftrek (EIA).

De kleine afstand tussen de koperen buizen en aluminium lamellen zorgt voor een optimale warmte overdracht. Door milieu- en weersomstandigheden kan er echter vervuiling en corrosie optreden. Corrosie beïnvloedt de warmteoverdracht tussen de leidingen en lamellen, terwijl verontreiniging de luchtstroom in de condensor of drycooler vermindert. Hierdoor stijgt de condensatietemperatuur, neemt de koelcapaciteit af en gaat het systeem meer energie verbruiken. Als gevolg daarvan is het mogelijk dat de geïnstalleerde koelinstallatie het laat afweten op het moment dat deze onmisbaar is. Tijdig uw condensors/drycoolers reinigen voorkomt deze problemen.

Meer informatie over reiniging door Abalco®?

Wilt u meer weten over het technisch reinigen van de condensor of drycooler? Neem dan gerust contact op met een van onze adviseurs. U kunt uw telefoonnummer achterlaten via de “Bel mij terug” pagina of u kunt rechtstreeks een offerte aanvragen voor het reinigen van drycoolers en condensors. Tevens is het mogelijk om uw condensors of drycooler periodiek te laten reinigen. In overleg met u stellen wij graag een service overeenkomst voor u op.

Scroll To Top