Skip to content

Ultrasoon reinigen

Ultrasoon reinigen

Ultrasoon reinigen is een zeer effectieve reinigingsmethode.

Ultrasoon reinigen zorgt voor complete reiniging van vervuilde componenten

Componenten voor en na ultrasoon reinigen

Bij ultrasoon reinigen wordt gebruik gemaakt van een reservoir waarin verontreinigde componenten geplaatst kunnen worden. Deze verontreinigde componenten worden door geluidsgolven
technisch gereinigd. Onder ultrasoon verstaat men frequenties die boven de menselijke gehoorgrens van ca. 18 kHz liggen. De frequenties die worden gebruikt, liggen tussen 20 kHz en 150 kHz. Voor de meeste reinigingstoepassingen volstaat veelal een frequentie die ligt tussen de 20 kHz en 50 kHz. Deze energie zorgt voor een reiniging tot diep in de poriën zonder dat er krassen optreden.

Waarom ultrasoon reinigen?

Deze vorm van reinigen is zeer geschikt voor onderdelen die niet beschadigd mogen worden. Doordat de vloeistof verspreid wordt door geluidsgolven hoeft er geen gebruikgemaakt te worden van materialen met een stevige structuur die mogelijk krassen of kleine beschadigingen achterlaten. Doordat de vloeistof overal tussendoor kan, bereik je elk hoekje en gaatje waar je handmatig onmogelijk bij kunt. Ultrasoon reinigen is dus zeer geschikt voor het reinigen van voorwerpen met veel hoeken, kantjes en gaatjes. Dit kost met de hand veel tijd. Bij deze vorm van reinigen heeft de vorm van het product geen invloed op de duur van de reiniging.

Het maximaliseren van het ultrasone reinigingsproces

De effectiviteit van het ultrasoon reinigingsproces is afhankelijk van een aantal procesparameters. Dit zijn naast de keuze van frequentie onder andere tijd, temperatuur en reinigingsmiddel.

Temperatuur

Temperatuur is de belangrijkste parameter om de intensiteit van de cavitatie te maximaliseren, omdat veel vloeistofeigenschappen hiervan afhankelijk zijn. Zo geeft een verandering in de vloeistoftemperatuur bijvoorbeeld een verandering in viscositeit, in vloeistofdruk en in de oplosbaarheid van gas in vloeistof.

Viscositeit

De viscositeit van de reinigingsvloeistof dient minimaal te zijn om een optimale cavitatie te kunnen genereren. Viskeuze vloeistoffen reageren niet snel genoeg bij het genereren van cavitatie en implosies.

Meer informatie over ultrasoon reinigen?

Voor meer informatie en/of uitvoering van het ultrasoon reinigingsprocedé kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs.

Beschikbaar voor:

Scroll To Top