Skip to content

Koeltorens / verdampingscondensors

Werking koeltorens

In koeltorens wordt de warmte die is ontstaan tijdens industriële processen afgevoerd. Het opgewarmde koelwater wisselt warmte uit met de omgeving. Een koeltoren is dus een specifiek type warmtewisselaar. Het warme koelwater wordt tot bovenaan de toren gepompt en stroomt vervolgens aan de binnenkant van de toren naar beneden. Hier wisselt het water warmte uit met de omgeving, waardoor de temperatuur 10 tot 20˚C daalt. Vervolgens kan het water opnieuw dienen als koelvloeistof.

Reiniging koeltorens

Koeltorens zijn een ideaal broeinest voor bacteriën. Dit komt door de variërende watertemperatuur en de aanwezige waterdamp. Voornamelijk de Legionellabacterie vormt hierbij een gevaar. Koeltorens vallen onder de Arbo wetgeving en het Activiteitenbesluit. De huidige wetgeving schrijft voor dat voor elke koeltoren een risicoanalyse en beheersplan voor de Legionella bacterie aanwezig moet zijn. In dit beheersplan staat onder andere periodieke reiniging van de koeltoren. Tijdig reinigen voorkomt eveneens algengroei en kalkafzetting. Deze aanslag zorgt ervoor dat de wordt de warmteafgifte minder wordt. Het water wordt minder gekoeld en het energieverbruik om te koelen gaat omhoog. Ook neemt de kans op storingen toe. Door tijdig periodiek onderhoud uit te voeren, blijft u voldoen aan de wetgeving, voorkomt u storingen en houdt u uw energieverbruik laag.

Reiniging koeltorens door Abalco®

Abalco® is gespecialiseerd in het reinigen van koeltorens en verdampingscondensors volgens het verplichte reinigingsprocedé De gehele koeltoren en/of verdampingscondensor wordt bij deze behandeling gereinigd waaronder de druppelvangers, sproeisysteem, (centrale) waterbak en bakzeef. Naast het reinigen biedt Abalco® een zinklaagdikte meting, mechanisch onderhoud en het leveren van losse onderdelen. In samenwerking met Abalco® Technical Support BV kunnen we u volledig ontzorgen door een SLA te vervaardigen waarin alle disciplines* worden omschreven conform AI32 en ISSO 55.3

Wilt u meer informatie over het reinigen? Onze adviseurs staan voor u klaar om u inhoudelijk te adviseren. Graag nemen wij uw zorgen uit handen door uw verdampingscondensor of koeltoren te reinigen.

Scroll To Top