Skip to content

Inductie units

Inductie units

 

Hoe werken inductie units?

Inductie units en ventilatorconvectoren zorgen ervoor dat een ruimte op de gewenste temperatuur verwarmd of gekoeld wordt. Daarnaast kunnen ze ook dienen voor het ventileren van de ruimte. Bij inductie units wordt de binnenlucht aangezogen door de zogenaamde ‘unit’. In de mengkamer wordt deze lucht gemengd met de primaire lucht afkomstig uit de luchtbehandelingskast. Via spleetroosters wordt de gemengde lucht de ruimte ingeblazen. De spleetroosters bevinden zich vaak in het plafond of onder vensterbanken.

Hoe werkt een ventilatorconvector?

In een ventilatorconvector blaast een ventilator de ruimtelucht langs een convector. Met behulp van een ruimtethermostaat en regelunit wordt bepaald of de ruimte gekoeld of verwarmd wordt. Er zijn verschillende types ventilatorconvectoren. Een tweepijps ventilatorconvector heeft één convector voor het koelen of verwarmen. Afhankelijk van de water temperatuur in de warmtepomp wordt de lucht gekoeld of verwarmd. In een vierpijps ventilatorconvector zijn twee convectoren aanwezig. Een dient hierbij voor het verwarmen, terwijl de andere convector zorgt voor het koelen. Doordat het systeem twee convectoren heeft, kan er direct omgeschakeld worden tussen koelen en verwarmen.

Vervuilde inductie units

Door de circulerende lucht raken de ventilatorconvectoren en inductie units gemakkelijk vervuild. Dit vuil zorgt ervoor dat het rendement omlaag gaat en onderdelen verstopt raken. Bovendien zorgt de condens in combinatie met de warme lucht een ideale plek voor de groei van schimmels en bacteriën. Indien het systeem niet op tijd gereinigd wordt, ontstaat er dus snel een broeinest van schimmels en bacteriën. Hierdoor treedt het Sick Building Syndrome op. Dit zorgt voor een onhygiënische omgeving en leidt tot een verhoogd ziekteverzuim door de gebruikers van de ruimte.

Reinigen en desinfecteren door Abalco®

Abalco® heeft ruime ervaring met het reinigen van inductie units en ventilatorconvectoren. Wilt u meer informatie over het technisch reinigen en desinfecteren van uw systeem? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Graag bespreken we met u de mogelijkheden met betrekking tot reiniging en onderhoud. Samen met u stellen we een controle- en onderhoudsplan op. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale werking en een gezonde omgeving in uw ruimtes.

Scroll To Top