Warmtewisselaars

Functie warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene medium (gas/vloeistof) overbrengt naar een ander medium. In veel industrieën wordt dit gebruikt voor koeling of verwarming. Dit zijn onder andere de voedingsmiddelenindustrie, proces industrie en offshore industrie.

De warmtewisselaar zorgt er voor dat energie die normaal gesproken verloren zou gaan, toch wordt gebruikt. Een veel voorkomend probleem bij warmtewisselaars is aanslag op de wanden van pijpen of platen. Dit heeft als gevolg dat de warmtegeleiding afneemt en daardoor het rendement omlaag gaat. Afhankelijk van het type warmtewisselaar is dit bijvoorbeeld aanslag door kalk of mangaandeeltjes, algengroei of corrosie. Ook zorgt vervuiling ervoor dat onderdelen verstopt kunnen raken. Dit heeft storingen van de wisselaar en mogelijk zelfs stilliggen van de complete installatie als gevolg. Voor een optimale werking en rendement is het dus van belang de warmtewisselaar regelmatig te reinigen en defecte onderdelen te vervangen.

Onderhoud warmtewisselaars

Abalco® is specialist in het onderhouden van verschillende types warmtewisselaars. Dit omvat o.a. shell en tube wisselaars, watergekoelde condensors, absorber koelers, pijpenbundels, platenwisselaars, rookgaskoelers, oliekoelers, cascadewisselaars, watergekoelde walsen en watergekoelde rotoren. Wij kunnen deze specialistische reiniging op veel verschillende manieren toepassen. Per klant en per vervuiling wordt dit nader bekeken door onze specialisten.

Een greep uit reinigingsmethodieken die wij toepassen is:

  • Thermisch reinigen
  • Chemisch reinigen bij calcium “kalk”, mangaan of olie vervuiling
  • Mechanisch reinigen
  • Kinetisch en hydrostatisch reinigen
  • Ultrasonisch reinigen
  • Lage en/of hogedrukreiniging

In overleg met de klant wordt bepaald welke reinigingsmethode het beste kan worden toegepast.

Reinigen warmtewisselaars door Abalco®

Abalco® heeft ruime ervaring met het reinigen van warmtewisselaars. Wilt u als beheerder of eindgebruiker verzekerd zijn van een optimale werking en verlengde levensduur van uw warmtewisselaar? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Graag bespreken we met u de mogelijkheden met betrekking tot reiniging en onderhoud van uw installatie. Samen met u stellen we een controle- en onderhoudsplan op. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale warmte uitwisseling en een hoog rendement van uw installatie.