Skip to content

Warmtewisselaars

Functie warmtewisselaars

Een warmtewisselaar is een apparaat dat warmte van het ene medium (gas/vloeistof) overbrengt naar een ander medium. In veel industrieën wordt dit gebruikt voor koeling of verwarming. Dit zijn onder andere de voedingsmiddelenindustrie, proces industrie en offshore industrie.

Doorsnede van een pijpenbundel

Doorsnede van een pijpenbundel

De warmtewisselaar zorgt er voor dat energie die normaal gesproken verloren zou gaan, toch wordt gebruikt. Om een hoog rendement te behouden, is het echter van belang om de warmtewisselaar tijdig te reinigen. Abalco® is specialist in het reinigen en onderhouden van verschillende type warmtewisselaars. Dit omvat o.a. shell en tube wisselaars, watergekoelde condensors, absorber koelers, rookgaskoelers, oliekoelers, cascadewisselaars, watergekoelde walsen, watergekoelde rotoren. Een speciale focus hierbij zijn pijpenbundels en platenwisselaars.

Pijpenbundels en platenwisselaars onderhouden

Platenwisselaar

Platenwisselaar

Pijpenbundels en platenwisselaars zijn een speciaal type warmtewisselaars waarbij twee verschillende soorten vloeistoffen warmte aan elkaar overdragen, zonder daarbij direct met elkaar in contact te komen. Een pijpenbundel bestaat uit een cilindrisch vat met daar in een bundel pijpen. Bij een platenwisselaar bestaat het systeem uit meerdere platen die dicht op elkaar gekoppeld zijn. De pijpen en platen raken echter gemakkelijk vervuild. Deze vervuiling wordt veroorzaakt door het feit dat de installatie non-stop in werking is en er sprake is van hoge temperaturen in het systeem. De verontreiniging is vaak een afzetting van vet, olie, kalk, of mangaan. Deze stoffen hebben slechte geleidende eigenschappen. Dit zorgt ervoor dat de pijpen en/of platen hun warmte minder goed kunnen uitwisselen met als gevolg dat het rendement van uw installatie afneemt. Een vermindering van de warmteoverdracht en een drukverlies over het systeem zijn dan ook tekenen van vervuiling.

Weergave van een pijpenbundel

Weergave van een pijpenbundel

Reiniging warmtewisselaars door Abalco®

Abalco® heeft ruime ervaring met het reinigen van warmtewisselaars. Voor het onderhoud van de warmtewisselaar zijn meerdere reinigingsmethoden toe te passen. In overleg met klant bepalen we welke methode het beste kan worden toegepast.

Wilt u als beheerder of eindgebruiker verzekerd zijn van een optimale werking en verlengde levensduur van uw warmtewisselaar? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs. Graag bespreken we met u de mogelijkheden met betrekking tot reiniging en onderhoud van uw installatie. Samen met u stellen we een controle- en onderhoudsplan op. Hierdoor bent u verzekerd van een optimale warmte uitwisseling en een hoog rendement van uw installatie.

 

Scroll To Top