Skip to content
7 tips voor koeltoren inspectie
Het dak van een industrieel gebouw met daarop 6 witte koeltorens

Periodieke inspectie van koeltorens en verdampingscondensors

Koeltorens en verdampingscondensors zijn van nature een ideale bron voor bacteriegroei. De combinatie van zonlicht en (warm) water bij algen, bacteriën en afzettingen als kalk, vuil en corrosie zorgen voor een broeinest waar bacteriën ongeremd kunnen groeien. Periodieke inspectie en totaal onderhoud is dus niet enkel van belang voor de gezondheid van de gebruikers van de koeltoren of verdampingscondensor, maar ook voor de efficiëntie. In onze vorige blog gaven wij al 7 tips om een Legionella uitbraak te voorkomen. In deze blog vindt u 7 tips waar op te letten tijdens inspectie van een koeltoren.

Algemene inspectie

Voordat u begint met de inspectie, zijn er een aantal zaken die extra aandacht verdienen. Dit begint bij de algemene omstandigheden en de omgeving. Zijn er obstakels om de koeltoren of verdampingscondensor te bereiken en is het veilig om er te werken? Controleer daarnaast ook of er in de omgeving situaties zijn die voor vervuiling kunnen zorgen. Dit zijn bijvoorbeeld bladeren van bomen, maar ook stof, zand en andere materialen. Inspecteer vervolgens het proceswater. Is dit schoon en wat is de temperatuur? Kijk ook goed of er vaste stoffen (als suspensie of als oplossing) in het proceswater voorkomen. Controleer tot slot of de waterbehandeling goed werkt en of de waarden kloppen. Zodra dit is gedaan, kan je overgaan naar de daadwerkelijke inspectie van de koeltoren zelf.

Tip: draag altijd bij het inspecteren van een koeltoren of verdampingscondensor adembescherming. Deze adembescherming moet voldoen aan de klasse FF P3 volgens de NEN norm. Dit kan een halfgelaatsmasker zijn of een volgelaatsmasker. De keuze is afhankelijk van de te verwachten kans op blootstelling aan legionella. Een volgelaatsmasker biedt een betere bescherming dan een halfgelaatsmasker (factor 20x). Een P3 snuitje (wegwerpmasker) is niet geschikt.

Inspectie van de koeltoren of verdampingscondensor

De inspectie van een koeltoren of verdampingscondensor is opgebouwd uit controle van de diverse onderdelen. Controleer goed de onderstaande items:

  1. Constructie

Zijn er ergens beschadigingen of lekkages ? Constateer je trillingen, zitten alle componenten nog vast en zijn deze compleet ?

  1. Leidingen van en naar koeltoren, verdampingscondensor en de inwendige bundel

Controleer de leidingen (koelmedium en water in – out) op eventuele scheurtjes en/of beschadigingen. Hoe ziet de bundel van de verdampingscondensor er uit ?

  1. Fill (vulpakket)

Controleer de algemene fysieke toestand, algengroei, en (vuil)afzetting. Wordt het water gelijkmatig verdeeld?

  1. Druppelvangers

Controleer deze op functionaliteit en vervuiling.

  1. Koud water bassin

Controleer het bassin op lekkage, algengroei, corrosie, vervuiling of afzetting van andere metaaldeeltjes.

  1. Water verdelingssysteem

Zijn alle sproeiers compleet, schoon en functioneren ze naar behoren? Is er een gelijkmatige waterverdeling?

  1. Kleppen en vlotters

Werken deze goed? Zorgen ze voor een gebalanceerde flow?

Met deze tips kunt u beschadigingen en defecten snel signaleren en direct (indien nodig) onze 24/7 ondersteuning inschakelen. Uiteraard kunnen wij hetgeen omschreven ook voor u uitvoeren gecombineerd met onze waterbehandelingsspecialisten. Abalco® Technical Support BV heeft een uniek concept voor totale ontzorging conform wet,- en regelgeving. Voor meer informatie kunt u bellen met een van onze specialisten op 088-7877700, of vraag direct een offerte aan.

Scroll To Top