Skip to content
Zoveel kan je besparen met het reinigen van condensors en verdampers

Zoveel kan je besparen met het reinigen van condensors en verdampers

Met het reinigen van verdampers en condensors in koude systemen bespaart u niet alleen het milieu door minder CO­2 uitstoot, maar ook veel geld. Wilt u weten hoeveel? Lees dan snel verder!

Omdat het milieu ons allen aangaat, laten we in deze blog zien wat het reinigen van verdampers en condensors betekent voor het milieu. En het voordeel van ons milieu besparen: dit is ook goed voor de portemonnee.

Als voorbeeld nemen we een compressor die wordt aangedreven door een 100kW elektromotor. Deze functioneert op grijze energie. Deze motor kost per draaiuur gemiddeld € 9,00 en door het opwekken van deze 100kW wordt 44 kg CO2 uitgestoten. Wanneer een compressor bijvoorbeeld 5000 uur per jaar functioneert kost dit aan energie €45.000,00 en stoot men ruim 220 ton CO2 uit in het milieu.

Door vervuiling van de condensor zal de condensatie temperatuur stijgen. Op het moment dat de temperatuur met 5°C is gestegen, neemt het krachtverbruik met 10% toe. Wanneer we dit op jaarbasis bekijken komt dit neer op €4.500,00 extra kosten en de CO2 uitstoot is ruim 22 ton meer!

Als we een voorbeeld nemen van een vervuilde verdamper dan is de milieu vervuiling nog extremer. Voor een verlaging van de verdampingstemperatuur van 5°C moeten we rekenen op een extra stroomverbruik van 20% We hoeven u niet voor te rekenen wat voor kosten en CO2 uitstoot dat met zich meebrengt.

Wanneer Abalco® reinigt, worden ook vaak de ventilatoren gedemonteerd. Dit is een mooie kans om de ventilator te vervangen door een EC-motor. De EC-motor (Electronically Comutated motor) is een borstelloze, permanent magneetmotor met ingebouwde elektronica die het koppel en het toerental regelt. Deze motoren zijn nagenoeg geruisloos, trillingsvrij en op alle mogelijke manieren aan te sturen, 0-10 volt, 4 tot 20 mA of via MOD-bus. Door een ingebouwde PID regeling kan een druksensor rechtstreeks aangesloten worden. Deze draagt zorg voor een constante drukregeling. Thermische beveiligingen, relais en frequentieregelingen zijn niet meer nodig. Het mooiste van deze uitwisseling is dat deze ventilatoren 30% minder energie verbruiken!

Voor een ventilator van 1 kW betaalt u €450,00 en stoot u ongeveer 2 ton CO2 per jaar uit. Door een EC motor in te zetten bespaart u €135,00 en ruim 0,5 ton CO2 op jaarbasis. Hoeveel motoren heeft u op uw luchtgekoelde condensors? Dan kunt u ook uitrekenen hoeveel u kan besparen.

Voor meer informatie kunt u uiteraard geheel vrijblijvend contact opnemen met een van onze adviseurs.

Bron: TNO kWh/CO2 uitstoot grijze stroom 447 gr/kWh
Scroll To Top