Skip to content
Vergunninghouders koeltorens opgelet: lozen van koelwater wordt ingeperkt

De kwaliteit van ons drinkwater is in gevaar. Dat komt niet alleen door klimaatverandering, maar door het gebruik van chemische stoffen, medicijnresten en mest. Drinkwaterbedrijven slaan alarm: in de toekomst is schoon drinkwater niet meer vanzelfsprekend.

 

In veel industriële processen wordt leidingwater of oppervlaktewater gebruikt voor koeling. Aan dit koelwater worden vaak conditioneringsmiddelen toegevoegd om de groei van bacteriën tegen te gaan en om kalkafzetting te voorkomen. Deze middelen kunnen echter schadelijk zijn voor de waterkwaliteit.

 

Voor het lozen van koelwater is daarom een vergunning nodig op basis van de Waterwet. Rijkswaterstaat heeft onlangs een handreiking gepubliceerd waarin vergunninghouders verplicht zijn de beste beschikbare technieken (BBT) voor open recirculerende koelwatersystemen te onderzoeken. 

 

Een van die technieken is koelwaterbehandeling middels elektrolyse (Abalco SRCT). Deze bewezen technologie is waterbesparend en geheel vrij van chemicaliën, en heeft bovendien een zeer gunstige terugverdientijd. Overstappen naar deze waterbehandeling is daarmee niet alleen duurzaam en kostenbesparend, het maakt bedrijven ook toekomstbestendig qua wetgeving.

 

Meer weten over chemievrij en circulair koelen? Lees het op https://www.abalco.nl/waterbehandeling-en-waterlevering/koelwaterbehandeling/ of neem contact op voor een vrijblijvend advies.

Scroll To Top